www.schouwebcoins.dk

  

Viden om mønter - Artikler

 

Artikler | Litteratur | Nyheder | Henvisninger | Auktionskalender |

 


Erindringsmønt - 200 kroner i sølv

 

Udgivet i årene: 2004 - 2000 - 1997 - 1995 - 1995 - 1992 - 1990

 

H.K.H. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldsons bryllup 14. maj 2004

 

Billede af bryllupsmønten udsendt i anledning af H.K.H. Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldsons bryllup 14. maj 2004

 

Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldsons bryllup markeres med udsendelse af to bryllupsmønter – en 20- og en 200-krone. Hermed følges traditionen for at udgive erindringsmønter i anledning af særlige begivenheder i kongehuset. Bryllupsmønterne kan købes i pengeinstitutter og hos mønthandlere fra 10. maj 2004.

Det er billedhugger Karin Lorentzen, der er kunstneren bag bryllupsmønterne, der viser et højrevendt dobbeltportræt af Kronprins Frederik og frk. Mary Donaldson. 20-krone-bryllupsmønten har samme størrelse og er af samme materiale som den almindelige cirkulerende 20-krone. Den præges i 1,2 mio. eksemplarer. 200-kronen er noget større og præges i finsølv i 125.000 eksemplarer. På bryllupsmønternes anden side vises Dronningens portræt i profil. Portrættet er det samme som på de seneste 10- og 20-kroner.

Som billedhugger har Karin Lorentzen lavet mange portrætbuster, men dette er hendes første portrætrelief. Om arbejdet med mønten fortæller hun: "Der ligger en udfordring i at få motivet til at fungere rent kunstnerisk samtidig med, at der opnås en vis portrætlighed. Det første arbejde består i at få placeret de to portrætter i forhold til hinanden i det felt, der er til rådighed på mønten. Samtidig skal portrætterne være så store, at de ses så tydeligt som muligt. Et af de steder, hvor jeg har haft en frihed til at komme med min fortolkning som kunstner, er i forhold til afskæringen af dobbeltportrættet nederst på mønten. Jeg har valgt at give dem et fælles fundament som et symbol på, at de danner par."

Bryllupsmønten er Karin Lorentzens anden mønt. Hendes første mønt er temamønten med Børsens dragespir, som blev udsendt i 2003. Hun lægger ikke skjul på, at det har været sværere at lave bryllupsmønten end Børsen-mønten, men at det har været anstrengelserne værd.

Karin Lorentzen tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2002. Fra 1991-96 har hun taget en klassisk billedhuggeruddannelse i Århus og i Paris. Karin Lorentzen har bl.a. udstillet på Charlottenborgs Efterårsudstilling og Kunstforeningen Gl. Strand. Som gæst på Kammeraterne i Den Frie Udstillingsbygning blev hendes værk præmieret af Statens Kunstfond. I 2004 udstiller hun bl.a. i forbindelse med Kunstakademiets 250 års jubilæum. Desuden arbejder Karin Lorentzen på en stor trappeskulptur, der skal udstilles i København i juni i år.

Artiklen er venligst udlånt af Nationalbanken 1

 

opdateret 23. marts 2004


Kilder:

Nationalbanken, www.nationalbanken.dk


Note:

1 Tilladelse til at anvende tekst og billeder fra Nationalbanken.


Links til andre artikler:

Ingen


 

  

  toppen af siden