www.schouwebcoins.dk

   

Viden om mønter - Artikler

 

Artikler | Litteratur | Nyheder | Henvisninger | Auktionskalender |

 


Erindringsmønt - 200 kroner i sølv

 

Udgivet i årene: 2004 - 2000 - 1997 - 1995 - 1995 - 1992 - 1990

 

Dronning Margrethe og Prins Henriks sølvbryllup (1992)

 

 

Dronningens og Prinsens sølvbryllup den 10. juni 1992 blev markeret med udsendelse af en erindringsmønt. Den blev fremstillet i to udgaver: en 20-krone i aluminiumsbronze og i samme størrelse som en almindelig 20-krone og en 200-krone i finsølv. 20-kronen blev præget i 1 million eksemplarer og 200-kronen i 100.300 eksemplarer.

Medaljør Jan Petersen har stået for den kunstneriske udformning af erindringsmønten. Han har følgende kommentar til møntens udseende: 'Møntens noget utraditionelle bagside er inspireret af danske kolonihavehuse, hvoraf nogle er udviklet til flotte små miniatureslotte. Det skulle give associationer til noget typisk dansk - og gerne også et typisk dansk sølvbryllup. Samtidig giver et miniatureslot mulighed for at spille lidt mere på fantasien end ellers. Det har været meget vigtigt for mig at udnytte møntens rum fuldt ud. Derfor er huset 'trukket' helt ned til møntens nederste kant. På en rund mønt fører det selvfølgelig til et lidt 'skramlet' hus med skæve mure. Det forstærker dog kun den tilsigtede virkning og giver udformningen lidt humor.
Traditionelt har de to portrætter på danske sølvbryllupsmønter været placeret forskudt bag hinanden. På trods af advarsler har jeg valgt at bryde denne tradition og i stedet lade portrætterne være modsatstillede, eller måske rettere lade Prinsen - lidt i forgrunden - kigge hen på Dronningen centralt placeret på mønten. Begge portrætter er blevet til efter tegning af portrætfotografier, især har hoffotograf Rigmor Mydtskovs fotografier været nyttige.
Erindringsmønten er fremstillet af Den Kgl. Mønt.

 

 

Artiklen er venligst udlånt af Nationalbanken 1

 

opdateret 02. januar 2002


Kilder:

Nationalbanken, www.nationalbanken.dk


Note:

1 Tilladelse til at anvende tekst og billeder fra Nationalbanken.


Links til andre artikler:

Ingen


 

  

  toppen af siden