www.schouwebcoins.dk

 

Krugerrand

 

| Guldpriser og guldmønterSe aktuel guldprisForklaring på guldprisen |

  

Investering i fremtiden - Krugerrand verdens første ounce mønt

 

Af Paul Gilkes - COIN WORLD staff, 24. februar 2004, oversat af Enrico Schou

 

PROOF udgaven af Krugerrand har et markant lavere udmøntningsantal end den ucirkulerede version. PROOF udgaven er primært beregnet for samlere. I 1984 blev der kun udmøntet 11,000 1-ounce guld Krugerrands i PROOF udgave sammenlignet med 2.07 millioner ucirkulerede mønter.

 

Krugerrand hører til blandt de 300 mest populære investeringsobjekter i verden.

 

Krugerrand en såkaldt ”bullion coin” - er en mønt hvis værdi er baseret på et værdifuldt metals indhold i mønten. Den Sydafrikanske Krugerrand var verdens første mønt med ounce guld som pålydende værdi. Mønten er opkaldt efter Stephanus Johannes Paul Kruger, en prominent Boer, der var modstander af det britiske overherredømme i Sydafrika og som blev den første præsident af Transvaal Republic den 30. december 1880. Krugerrand er en sammensmeltning af navnet Kruger og navnet på den møntenhed det Sydafrikanske møntsystem har, nemlig - rand. 1 troy-ounce guld bullion mønten med dens forskellige størrelser, er masseproduceret for at tilsikre, at alle har mulighed for at eje en guldmønt. Mønterne er lovlige at bruge i Sydafrika, men er oprindeligt ikke lavet til at handle med som almindelige mønter. Bullion mønten betragtes af de fleste som en samlermønt. Det er muligt at købe Proof og ucirkulerede udgaver, men der er ikke nødvendigvis produceret alle fire typer mønter hvert år. Proof udgaverne bliver som regel solgt med priser langt over deres oprindelige guldværdi, mens man kan købe de ucirkulerede udgaver fra det seneste år til guldprisen. Man skal regne med at betale en god del mere for tidligere årgange, da mange samlere efterspørger disse, det er specielt udtalt på de årgange, hvor udmøntningsantallet er lavt. Designet på forsiden af en Krugerrand er lavet af designeren Otto Schultz og viser et portræt kiggende til venstre af Kruger. Designeren C.L. Steynberg's gengiver på møntens bagside en stenbuk, hvilket er Sydafrikas nationaldyr. Krugerrands findes i fire størrelser, alle lavet af .9166 fin guld (22 karat) og hver af dem indeholder en præcis mængde rent guld. De fire mønttyper er: 1-ounce, 10-rand mønten (32.69 millimeter i diameter), der blev introduceret i 1967, senere udmøntedes tre andre versioner. De tre andre versioner blev alle introduceret i 1980, for at tilsikre at køberne nu kunne købe guld på en mere fordelagtig måde. Af de mindre mønter findes blandt andet en half-ounce guld mønt (27 millimeter, 5 rand), quarter-ounce guld mønt (22 millimeter, 2.5 rand) og tenth-ounce guld mønt (16.5 millimeter, 1 rand). Krugerrand var fra starten en succes og efterhånden som den blev populær i andre lande, førte den til, at mange andre guldproducerende lande begyndte at udgive deres eget svar på Krugerrand. På websiden wikipedia.com kan man læse følgende: "The success of the Krugerrand led to many other gold-producing nations minting their own bullion coins, including (in rough order of popularity) the American Eagles, Canadian Maple Leafs, Chinese Panda, British Britannias, and Austrian Philharmonics."

 

 

 

SYD AFRIKA udgav verdens første guld bullion mønt i 1967. Det var en 1-ounce Krugerrand, opkaldt efter Paul Kruger, nationens første præsident. Landets møntsystem hedder - rand, og deraf kommer navnet på mønten Krugerrand

 

 

Krugerrand fås i størrelserne:

 

Størrelse

Renhed

Diameter

1 Troy ounce

,9166 Fin guld

32,0 mm

1/2 Troy ounce

,9166 Fin guld

27,0 mm

1/4 Troy ounce

,9166 Fin guld

22,0 mm

1/10 Troy ounce

,9166 Fin guld

16,5 mm

 

 

At samle Krugerrand

Samlere der søger udgaver af de ucirkulerede Krugerrands, uanset størrelse, kan ofte finde disse hos de handlende, der har specialiseret sig i Krugerrands, d.v.s. handlende der køber og sælger dem som investeringsobjekter. Proof Krugerrands fra tidligere år kan også findes hos mønthandlere, men det er mere sandsynligt at finde dem via annoncer i møntkataloger, så som Coin World etc. Samlere kan også finde Krugerrands ved at bruge Internettet, da en stor del af sælgerne tilbyder Krugerrands til salg fra flere steder i verden. Anvendes søgeordet Krugerrand, vil en masse sider dukke op. På Internetauktionen Ebay.com ses ofte Krugerrands til salg, men man skal være opmærksom på de ofte store forsendelsesgebyrer der pålægges køber. Man kan købe Krugerrand fra indeværende år ved at tage kontakt direkte til South African Mint. South African Mint oplyser gerne hvor det er muligt at købe mønterne iblandt de mange forhandlere, der har forhandlingsret. Denne information kan fås på Internettet via linket:

 

www.samint.co.za/home/stat ic.php?ContentID=31

 

Selvom Krugerrand i størrelse og guld finhed er magen til de udgaver der findes med American Eagle, som er produceret af United States Mint, handles Krugerrand i dag markant lavere. Det er en tendens der skabtes i forbindelse med udgivelsen af American Eagle i 1986. Samlere der ønsker at samle alle årstal og størrelser af Krugerrands har en stor opgave foran sig, idet udmøntningen for nogle år er meget lav. Den ucirkulerede udgave er i nogen årgange udmøntet i så lave oplag som nogle få hundrede og i andre årgange op til flere millioner. Proof udgaverne er produceret i et væsentlig lavere antal.

 

Krugerrand historie

Den første Krugerrand blev udgivet af South African Mint den 3. juli 1967. Udmøntning i de først år var meget lille, ca. 40,000 stk. i 1967 og 20,000 stk. i 1969. Mønterne blev først masseproduceret i 1970, da udmøntningerne steg til 211,000 stk., senere steg produktionen til 550,000 stk. i 1971. I de tidlige år, både udmøntede og solgte ”South African Mint” Krugerrands. Det ændrede sig imidlertid da den Sydafrikanske guldmineindustri i 1970 dannede selskabet International Gold Corp. (Intergold). Intergold begyndte at sælge guld til individuelle investorer i hele verden. De brugte den ucirkulerede udgave af Krugerrands til at sælge. South African Mint fortsatte med at sælge Proof versionerne. Fra indførelsen af Krugerrand i 1967, blev den ucirkulerede udgave af Krugerrand solgt med en meget lav fortjeneste, ca. 5 % over guldprisen. Mere end 46.3 million ounces (1,440 tons) eller 54.5 million mønter i alle fire størrelser, er blevet solgt i hele verden, hvilket gjorde Krugerrand til den mest succesfulde af alle solgte ”gold bullion coins”, ifølge South African Mint. I 1978 nåede salget højdepunktet, idet der blev solgt godt 6 millioner ounces. Højdepunktet kom efter det blev lovliggjort i USA den 31. december 1974, at enkeltmand måtte eje guld. Fra 1933 til 1974 var det kun tilladt i USA at eje guld, hvis det var betragtet som sjældent eller meget usædvanligt. Det var simpelthen ikke tilladt at eje bullion coins som Krugerrand eller moderne erindringsmønter som for eksempel den Canadiske 1967 Centennial of Confederation $20. Med ophævelsen af alle barrierer omkring ejerskab af guld, blev USA hurtigt et af verdens største markeder for sølv- og guldhandel og der var store penge af vinde eller tabe på de amerikanske børser. Krugerrands popularitet ændrede sig pludseligt i midten af 1980’erne i forbindelse med anti-apartheid. Under apartheidsstyret, indførte den Sydafrikanske regering meget strenge regler imellem sorte og hvide. Som reaktion på apartheid, valgte mange lande inklusiv USA, at blokere for import af nye Krugerrands. Man fortsatte imidlertid produktionen af Krugerrand i Sydafrika, men dog med et noget reduceret antal udmøntninger. Sanktionerne imod import af Krugerrand blev fjernet i 1990’erne og Apartheid endte officielt den 27. april 1994, hvor det første demokratiske valg blev holdt i Sydafrika. Krugerranden fik imidlertid ny konkurrence fra andre lande og den har aldrig siden genvundet den popularitet den havde op igennem 1970’erne og starten af 1980’erne.

Kilde: Coin Today